Milcobel brengt primeur op Belgische kaasmarkt met CO2-neutrale Brugge Kaas

Begin 2022 brengt zuivelcoöperatie Milcobel haar assortiment Brugge-kazen CO2-neutraal op de markt. De coöperatie schrijft zich daarmee in op een trend waarbij duurzaamheid en CO2-reductie vooropgezet wordt.

dcc-bruggekaas

Begin 2022 brengt zuivelcoöperatie Milcobel haar assortiment Brugge-kazen CO2-neutraal op de markt. De coöperatie schrijft zich daarmee in op een trend waarbij duurzaamheid en CO2-reductie vooropgezet wordt. Brugge Kaas zorgt niet enkel voor kwalitatieve, lokaal geproduceerde en smaakvolle kaas, maar kiest resoluut voor het beperken van zijn ecologische voetafdruk. Daarmee is Milcobel een trendsetter in de kaasmarkt.

Consumenten en klanten vinden duurzaamheid steeds belangrijker

Thijs Keersebilck, Managing Director Consumer Products & Service bij Milcobel vindt het logisch dat Milcobel CO2-neutrale kaas op de markt brengt. “Het duurzaamheidsvraagstuk staat hoog op de agenda van onze klanten, en ook consumenten staan meer dan ooit stil bij wat ze eten en waar dat vandaan komt. Bovendien zijn heel wat consumenten op zoek naar manieren om een steentje bij te dragen in het klimaatdebat. Door een CO2-neutrale kaas aan te bieden kunnen bewuste consumenten binnen het kaasgamma een duurzamere keuze maken.”

“Europa legt de lat met zijn ‘Fit for 55- en het ‘Farm to Fork’-programma binnen de Green Deal een pak hoger en dus willen wij ons steentje bijdragen. Als bedrijf vinden we het onze taak om voeling te houden met de ecologische evoluties en de bijkomende eisen, maar willen we ook zelf meer ambitie tonen en ons deel doen,” aldus Thijs. “Via CO2-reductie én compensatie verlagen wij onze impact drastisch.”

Doorheen de keten pragmatisch verduurzamen

Om het label van CO2-neutrale kaas op een geloofwaardige manier te kunnen claimen, werkt Milcobel samen met CO2Logic. Aan het gebruik van het label zijn een aantal eisen verbonden. Om te beginnen worden alle broeikasemissies (CO2, methaan, lachgas) in de keten ‘cradle to gate’ berekend, van koe tot kaas.

“Meer dan de helft van onze melkveehouders zet vandaag reeds in op hernieuwbare energie, en 2/3 voeren energieverlagende maatregelen uit. Daarnaast nemen we deel aan allerhande pilootprojecten met onderzoeksinstituut ILVO rond het verlagen van methaanuitstoot bij koeien en opslag van CO2 in grasland,” aldus Thijs. “We zetten in op bewustwording en stimuleren duurzame projecten via een duurzaamheidspremie.”

In de productiesites heeft Milcobel de voorbije 5 jaar de energie-efficiëntie per kilogram kaas reeds met 23% verlaagd. Het doel is om de emissies van het productieproces verder te verlagen met 35% tegen 2035. Energiezuinige processen en verdere efficiëntieverbetering zullen hiertoe bijdragen. Warmtekrachtkoppelingen zorgen voor duurzamere energie. Naast inzet op klimaat gaat Milcobel steeds meer de circulaire toer op. Ongeveer de helft van het nodige water wordt gewonnen uit de melkverwerking en nadien gezuiverd en opgewaardeerd tot drinkwaterkwaliteit, waarna het wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het reinigen van apparatuur. Er wordt ook ingezet op duurzamere verpakkingen.

“De afgelopen 3 jaar gebruikten we 23% minder plastic voor onze kaasverpakking,” bevestigt Thijs. “Tegen 2023 moeten al onze kaasverpakkingen 100% recycleerbaar zijn en moet het aandeel gerecycleerde plastic verpakking verder verhogen.”

Naast CO2 reduceren ook CO2 compenseren

Volledig CO2-neutraal produceren door de hele keten is echter nagenoeg onmogelijk. De resterende CO2-uitstoot wordt daarom gecompenseerd via een Gold Standard gecertificeerd windmolenproject in India in samenwerking met CO2LOGIC.

“We hadden graag een lokaal project gesteund, maar in Europa en België staat carbon farming nog in de kinderschoenen. Het regelgevend kader ontbreekt, net als afspraken rond meten, opvolgen en vergoeden. Daar staan ze in het buitenland al verder mee. Dat zijn dus plannen voor de toekomst,” zegt CEO Nils van Dam. “Wat voor ons vooral belangrijk is bij duurzaamheid is het draagvlak bij onze boeren en een pragmatische aanpak op maat van al onze melkveehouders. Wij kunnen alvast heel trots zijn op wat onze melkveehouders tot nu toe al gerealiseerd hebben.”

De CO2-neutrale Brugge Kazen zullen vanaf februari 2022 in de rekken liggen.

Bron: Milcobel CV ©